Gemeente Zutphen versobert gratis trouwen

Foto: ANPZUTPHEN - Gratis trouwen blijkt al jaren razend populair in Zutphen. Bijna éénderde van alle huwelijken in de regio wordt kosteloos afgesloten. Voor de gemeente Zutphen onder meer reden om maatregelen te treffen; zij hoopt het gratis huwelijk te ontmoedigen.

Wie vanaf dit jaar gratis wil trouwen in de Hanzestad, krijgt daarvoor nog slechts een kwartier de tijd op maandagochtend tussen 9 en 9.30 uur in een spreekkamertje in het stadhuis. De gemeente hoopt met de versoberingsmaatregelen de toestroom op het kosteloos huwen te ontmoedigen. Bovendien bespaart het kosten, wat bijdraagt aan de bezuinigingen.

"Het gratis trouwen is absoluut populair", zegt een gemeentewoordvoerster. "Wij hebben vorig jaar als gemeente geregeld 'nee' moeten verkopen aan Zutphense stellen die hiervan gebruik wilden maken, omdat het helemaal vol zat." Zutphen bood als één van de weinige gemeenten in Nederland een gratis huwelijk aan in de trouwzaal; bovendien mocht deze liefst een uur duren. "Hierdoor kwamen ook veel stellen buiten Zutphen naar hier om te trouwen, we hebben zelfs mensen uit Amsterdam gehad. Vanaf dit jaar is het een stuk soberder."

Gratis trouwen in Bronckhorst is eveneens populair. Van de 121 huwelijken in 2011, zijn er 45 gratis afgesloten. "Bij ons is het al behoorlijk sober van aard", zegt een gemeentewoordvoerster. "Zo duurt een bijeenkomst maximaal tien minuten. Daar gaan we niets aan veranderen."

Zo ook in Lochem, waar het kosteloos huwen slechts voor 'eigen' inwoners mogelijk is, zonder ceremonieel onderdeel. Gratis trouwerijen vinden hier plaats in een spreekkamer en er zijn slechts een beperkt aantal gasten toegestaan om het huwelijk bij te wonen.

In Brummen tenslotte is gratis trouwen al jaren slechts een formele handeling, zonder toeters en bellen en het vindt alleen op maandagochtend plaats. Volgens een gemeentewoordvoerder is er geen aanleiding om deze werkwijze te wijzigen. Vorig jaar trouwden in deze gemeente 29 van 121 stellen kosteloos.

Foto: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>